Sienestyksestä ja ideoinnista

 

Rakastan sienestämistä ja rakastan ideointia. Möyriessäni tänään sammalten ja varpujen keskellä suppilovahveroita etsien oivalsin, että nämä kaksi kuningaslajia on tehty samoista geeneistä. Ne ovat sisaruksia keskenään.

Listasin alle sienestämisen yhdeksän kultaista sääntöä. Säännöt pätevät erityisesti suppilovahveroiden, lempisienteni, metsästykseen. Voit vaihtaa jokaisen sieniin ja sienestämiseen liittyvän sanan tilalle idean ja ideoinnin. Samat geenit, samat säännöt.

1. Oikea maasto

Valitse sienestykseen sopiva maasto joko perimätiedon tai tiedonhaun perusteella. Suppilovahverot sikiävät sammalten ja mustikanvarpujen suojassa havumetsässä. Onnekas olet, jos sinulla on mentori – pappa tai naapurintäti – joka johdattaa sinut suoraan apajille. Suurimman löytämisen riemun kuitenkin saat, jos teet koko homman itse.

2. Sinnikkyys ja nöyryys

Sienestäminen vaatii hillitöntä sinnikkyyttä. Sienet eivät putoa koriin itsekseen eikä niitä varmasti löydä silloin, jos on pakko. Nöyrä asenne ja sinnikäs jäljittäminen ovat ainut tie tulokselliseen sienestykseen. Toki jokainen törmää toisinaan mahtavaan sieniapajaan täysin yllättäen, mutta hannuhanhilla on useimmiten lyhyt loppu. Yksi sieniapaja on nopeasti käytetty ja seuraavan löytyminen vaatii sitä ikävää sinnikkyyttä.

3. Näkökulma

Suppilovahverot ovat mestareita piiloutumaan. Ne kasvavat useimmiten varpujen, oksien ja lehtien suojassa. Löytääksesi sieniryppään sinun tulee vaihtaa näkökulmaa. Kyykisty ja asetu sienien tasolle. Keltainen jalka ei näy ylhäältäpäin, mutta kun pyllistät ja siirrät katseesi sienien tasolle, ne hehkuvat kutsuvasti.

4. Yhdestä monta

Sienien yksi paras puoli on se, että ne harvoin viihtyvät yksinään. Kun löydät yhden, löydät usein monta. Kun kyykistyt sen yhden luo ja haravoit katseellasi sieniperspektiivistä lähimaastoa, useimmiten onnistut ja löydät seuraavan… ja taas seuraavan.

5. Pysähtyminen ja palaaminen

Sienestäminen ei ole nopeuslaji. Se vaatii pysähtymistä ja usein myös palaamista. Katseen pitää antaa kulkea hitaasti mättäitä pitkin, jotta silmä ehtii poimimaan sen ensimmäisen piilossa kyykistelevän sienen.

6. Silmän harjoittaminen

Sienestämisestä täytyy tykätä, mutta mitään muuta vaatimusta ei ole. Kuka tahansa voi kehittää omaa sienisilmäänsä ja kehittyä mestaribongaajaksi. Sienisilmä kehittyy vain käytössä. Kun silmä haravoi syksyn kirjavaa maastoa, jossa ruskeat lakit maastoutuvat pudonneiden lehtien kainaloon, silmä oppii hakemaan tuttua muotoa, tuttua väriä ja tuttua tunnelmaa.

7. Tunnistaminen

Hyvän ja oikean sienen tunnistaminen ei ole vaikeaa, se vaatii vain vähän tietoa ja kokemusta. Ja kumpaakin on helppo kartuttaa ihan itse, jos et tunne hyvää sienimentoria. Aika nopeasti huomaat, jos käytät kelvotonta sientä.

8. Löytämisen riemu

Joka kerta, kun katse osuu uuteen sieneen tai jopa sieniryppääseen, sydän hypähtää ja hymy leviää korviin. Primitiivinen löytämisen riemu, metsästäjän euforia, valtaa mielen. Tunnet olosi voittajaksi.

9. Jälkikäsittely ja reseptit

Sienestää voi toki ihan vaan metsästämisen ja löytämisen ilosta, mutta useimmiten sieniä kerätään käyttöä varten. Sienet vaativat hiukan jälkikäsittelyä ja hyvän reseptin, jotta niistä pääsee nauttimaan. Parhaille sienille toimivat kaikkein yksinkertaisimmat reseptit, jotta sienien upeus pääsee loistamaan. Ne eivät vaadi turhaa kuorrutusta.

Sienestys on välineurheilun vastakohta. Saappaat ja sienikori riittävät, eivätkä nekään ole pakollisia. Sienestää voi yksin tai yhdessä – usein parhaat apajat löytyvät yhteistyössä.

Upeita sienestys-/ideointihetkiä ja saalisonnea!

Klikkaa itsellesi ideointiapua tästä

 

Samankaltaista sisältöä
Arvot

Tapahtumantekijöiden arvot: Tuloksentekijä

Vastuunkantaja, Myötäeläjä, Tuloksentekijä, Tiennäyttäjä - Nämä ovat Tapahtumantekijöiden toimintaa ohjaavat arvot, jotka nyt puemme myös sanoiksi. ...
Lue lisää
Arvot

Tapahtumantekijöiden arvot: Myötäeläjä

Vastuunkantaja, Myötäeläjä, Tuloksentekijä, Tiennäyttäjä - Nämä ovat Tapahtumantekijöiden toimintaa ohjaavat arvot, jotka nyt puemme myös sanoiksi. ...
Lue lisää
Arvot

Tapahtumantekijöiden arvot: Vastuunkantaja

Vastuunkantaja, Myötäeläjä, Tuloksentekijä, Tiennäyttäjä – Nämä ovat Tapahtumantekijöiden toimintaa ohjaavat arvot, jotka nyt puemme myös sanoiksi. ...
Lue lisää